Als je als kind al merkte dat het verkopen van je oude speelgoed op de plaatselijke braderie je makkelijk af ging, dan heb je waarschijnlijk meer dan voldoende talent voor de uitdagende functie van verkoopmedewerker. Een verkoopmedewerker of commercieel medewerker helpt de klanten in het bedrijf bij het maken van een gemotiveerde keuze voor een aankoop. Je denkt heel snel aan verkoopmedewerkers in winkels, maar je komt ze in veel bredere zin tegen.

Mogelijkheden voor verkoopmedewerkers
Niet alleen producten, maar ook dienstverlening behoort tot je mogelijkheden voor een werkgever. Zo zijn er talentvolle verkopers bij telefoonwinkels waar niet altijd het toestel met abonnement, maar ook losse abonnementen verkocht worden. Of wat dacht je van energiemaatschappijen of verzekeraars die hun diensten aan de man willen brengen? Het kan om kleine, lokale bedrijfjes gaan, maar dus ook om hele grote organisaties die door het hele land zitten.

Doorgroeimogelijkheden
Bij een kleiner of pas gestart bedrijf kun je vaak intern doorgroeien. Een afdeling kan uitbreiden en na verloop van tijd krijg je de kans om de afdeling te runnen. Bij grote bedrijven kun je in de sales starten, maar wellicht ook de overstap maken door de weg op te gaan voor klanten. Je wilt dan de producten of diensten van het bedrijf waar je voor werkt onder de aandacht brengen bij potentiële kopers en hun interesse wekken. Na een paar onderhandelingen heb je de klant binnen gehaald en je target weer gehaald. Wil je je hier verder in specialiseren kan je altijd het traject van jobcoaching ingaan.

Eigenschappen goede verkoopmedewerker
Natuurlijk moet je gemotiveerd en enthousiast zijn, maar bij welke functie is dat nou niet. Zelfs als begrafenisondernemer doe je er alles aan om de dienstverlening goed te laten verlopen. Zonder passie voor je vak bereik je dat niet. Maar er zijn wel technieken die je helpen om je sales te ondersteunen. Dit kunnen gesprekstechnieken zijn, onderhandelingsmethoden of concurrentieanalyses om je product nog overtuigender te kunnen aanbieden. Een opleiding tot verkoopmedewerker helpt je bij het ontwikkelen van deze praktische vaardigheden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here